Quantcast
Channel: woensdag weetje – Historiën
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Michiel de Ruyter sterft: woensdag weetje

$
0
0

Michiel de Ruyter sterft op 29 april 1676 aan zijn verwondingen. Die liep hij op tijdens de slag bij Agosta een week eerder.

Michiel de Ruyter sterft

Michiel de Ruyter, portret (1673) door Hendrik Bary (1640-1707), naar Ferdinand Bol. De gedenkprent werd gemaakt vanwege De Ruyters overwinningen in 1673. Eronder staat de tekst van het beroemde gedicht van Gerard Brandt: Aanschouw den Heldt, der Staetenrechterhandt… Bron: wikimedia commons

Hollandse oorlog

Tijdens de zogenaamde “Hollandse oorlog” (1672-1679) vocht de Republiek voor haar bestaan tegen binnenvallende Fransen. Bovendien was het kleine land tot 1674 ook nog in oorlog met het Engeland van de katholieke koning Karel II.

Het was in belangrijke mate de verdienste van Michiel de Ruyter dat de Engelsen zich terugtrokken uit het conflict. Hij hield in 1673 de gecombineerde Frans-Engelse vloot tegen tijdens de Eerste en Tweede slag bij het Schooneveld. Bovendien bracht De Ruyter de Engelse vloot daarna bij Kijkduin zoveel schade toe dat het Engelse parlement koning Karel dwong tot het beëindigen van de kostbare oorlog.

De laatste expedities van De Ruyter

Nadat Engeland het strijdtoneel verliet, vochten de Nederlanders ter land en ter zee verder tegen Frankrijk en haar koning: Lodewijk XIV. Op zee verplaatste de oorlog zich naar de Caraïben en de Midellandse Zee.

In 1674 probeerde een vloot van achtenveertig schepen onder leiding van Michiel de Ruyter het Franse eiland Martinique in te nemen. De verdediging bleek te sterk en hij blies de aftocht en voer terug naar de Republiek. Het einde van de zegetochten van Michiel de Ruyter was nabij.

In augustus 1675 voer hij met achttien schepen naar Sicilië om een opstand in Messina neer te slaan. Sicilië was net als het Koninkrijk Napels in Spaanse handen. In de oorlog tegen het machtige Frankrijk was Spanje een bondgenoot van de Republiek.

Een jaar later verdedigde De Ruyter met zijn kleine vloot Napels tegen een Franse vloot onder bevel van admiraal Duqusne. Dit was de Slag bij Stromboli. Er vielen slachtoffers aan beide kanten, maar de slag was onbeslist.

Michiel de Ruyter sterft

Op 22 april 1676 raken beide vloten weer slaags met elkaar tijdens de Slag bij Agosta. Opnieuw zonder doorslaggevende overwinnaar, maar toch met een verliezer. De Republiek raakt zijn geniale admiraal kwijt. Zijn rechterbeen wordt verbrijzeld door een kanonskogel en een deel van zijn linkervoet er af geschoten. Het been wordt geamputeerd, maar Michiel de Ruyter sterft een week later alsnog, als gevolg van wondkoorts. Infecties aan zijn wonden doen hem de das om. Zijn gebalsemde lichaam wordt naar de Republiek gebracht en uiteindelijk op 18 maart 1677 begraven in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In 1681 wordt daar een praalgraf boven zijn kist gebouwd. Hij rust hier nog steeds.

Wist je dat

Lodewijk XIV Michiel de Ruyter eer bracht door zijn gesneuvelde vijand tijdens zijn laatste tocht naar huis te groeten met saluutschoten vanaf Franse kustbatterijen?

Bron

Wikipedia

Michiel de Ruyter special

Lees meer over Michiel de Ruyter in onze special.

The post Michiel de Ruyter sterft: woensdag weetje appeared first on Historiën.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21