Op 3 februari 1959 stapten piloot Roger Peterson (21) en zijn passagiers, muzikanten Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) en J.P. “The Big Bopper” Richardson (28) in een klein vliegtuig op weg van het vliegveld van Mason City, Iowa naar Fargo, North Dakota. Het vliegtuigje stortte echter neer. Minder dan tien kilometer van de plek waar ze opgestegen waren. Drie veelbelovende jonge Rock ’n Rollers en hun even jeugdige piloot kwamen om het leven. Don Mclean omschreef deze tragische gebeurtenis in zijn nummer American Pie (1971) als “The day the music died”.
Een combinatie van winters weer en fouten van de piloot veroorzaakte het ongeluk. Toeval bepaalde wie er in het noodlottige vliegtuig zaten op The day the music died.Winterse tour
Buddy Holly en zijn band waren begin 1959 samen met Ritchie Valens, The Big Bopper en Dion and the Belmonts bezig met een concerttour: “The Winter Dance Party”. Ze zouden in drie weken tijd optreden in 24 steden in het midwesten van de Verenigde Staten. De logistiek liet tijdens de winterse omstandigheden nogal te wensen over. De tourbus waar ze mee reisden was nauwelijks opgewassen tegen het weer: de verwarming van de bus begaf het al vlak voor de tour begon. Niet fijn bij twintig graden onder nul.
Onder het motto “the show must go on” gingen de muzikanten op weg. De drummer van Buddy Holly, Carl Brunch, hield er bevriezingsverschijnselen aan over. Hij was er belabberd aan toe toen de bus op 2 februari Clear Lake, Iowa, bereikte. Daar gaven de band en zijn gastmuzikanten een extra concert in de Surf Ballroom.
De band bestond (zonder drummer Carl Brunch die in het ziekenhuis lag met bevriezingsverschijnselen) uit:
- Waylon Jennings op bas
- Tommy Allsup op gitaar
- Buddy Holly op gitaar en zang
Kop of munt
Na dit optreden had Buddy Holly het gehad met de kou, de gebrekkige bus en zijn stinkende kleren. Daarom huurde hij een vliegtuigje met piloot om snel naar hun volgende bestemming te gaan: Mason City. Deze Beechcraft Bonanza kon echter slechts drie passagiers vervoeren. Een kleine rekensom leert dat niet iedereen op dat moment mee kon. In eerste instantie zou Buddy met zijn bandleden Tommy Allsup en Waylon Jennings gaan.
Iedereen wilde graag mee, omdat ze daar hun vieze kleren konden wassen.
“Big Bopper” Richardson was bovendien snipverkouden en verlangde naar rust en een warm bed op de volgende locatie. Hij vroeg Waylon Jennings om met hem te ruilen. Die vond dat goed.
Tommy Allsup raakte op zijn beurt aan de praat met Ritchie Valens over zijn plaats in het vliegtuig. Ritchie Valens vroeg hem meerdere keren of hij wilde ruilen. Ze beslisten uiteindelijk wie er mee zou gaan door een munt op te gooien. Ritchie koos ‘kop’. Hij won. Zijn noodlot.
The day the music died
Rock and Roll verloor op 3 februari 1959 drie grote talenten die te jong stierven. Ritchie Valens was 17, Buddy Holly 22 en The Big Bopper 28 jaar oud. The day the music died. Toch lieten zij inspirerende muziek na.
Zo beïnvloedde Buddy Holly (en zijn band The Crickets) zowel The Beatles als The Rolling Stones. Ritchie Valens was een groot voorbeeld voor Amerikanen van Latijns-Amerikaanse komaf. Dankzij de verfilming van zijn leven als “La Bamba” in 1987 werd het gelijknamige nummer in de uitvoering van Los Lobos een grote hit. In 1963 was Trini Lopez overigens ook al succesvol geweest met een cover.
Aan de andere kant: Tommy Allsup (1931-) en Waylon Jennings (1937-2002) hadden nog een heel leven voor zich om muziek te maken. Tommy vooral als veelgevraagd sessiemuzikant, terwijl Waylon Jennings in de jaren zestig en zeventig uitgroeide tot een bekende alternatieve countryzanger. Hij werkte onder andere samen met Johnny Cash, Willie Nelson en Kris Kristofferson.
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Wist je dat Waylon Jennings zich schuldig voelde over het vliegtuigongeluk?
Buddy Holly zei tegen Waylon vlak voor hij vertrok met het vliegtuig: “I hope your ass freezes on the bus”. Waylon antwoordde:
Yeah, well I hope your ol’ plane crashes
Waylon heeft jaren gedacht dat hij daardoor het ongeluk veroorzaakte. Hij voelde zich schuldig dat hij nog leefde, terwijl The Big Bopper zijn plaats had ingenomen. Bovendien was hij met Buddy Holly een vriend en muzikale mentor kwijt geraakt op The day the music died.
Muziek
Buddy Holly
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Ritchie Valens
Klik hier om de embedded video te bekijken.
The Big Bopper
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Don Mclean
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Bronnen
Het verhaal van Waylon Jennings
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Het verhaal van Tommy Allsup
Klik hier om de embedded video te bekijken.
Het bericht The day the music died: 3 februari 1959 Woensdag weetje verscheen eerst op Historiën.